nedeľa 20. novembra 2016

Papier vs. čítačka - mojimi očami

Áno, áno, ja viem, že táto téma nie je medzi nami - čitateľmi žiadnou novinkou, a že surfovaním po rôznych internetových stránkach natrafíme na množstvo protichodných názorov na túto problematiku. Ale povedala som si, že sa nemôže nič také hrozné stať, ak svoj skromný názor vyjadrím pár písmenkami aj ja :)


Predpokladám, že sa nebudem mýliť, ak napíšem, že ešte aj v dnešnej (modernej) dobe je medzi nami viac priaznivcov klasických papierových kníh, na ktoré nedáme dopustiť. Veď to určite poznáte - väčšina knihomoľov obľubuje vychutnávanie si príbehov pri dobrej káve alebo čaji a jednoducho ku pravej knižnej pohode si nedokážu predstaviť, žeby nemuseli klasicky otáčať stránku za stránkou a ich aktivita by sa obmedzila len na bezduché stláčanie tlačítka na e-čítačke, resp. na ťukanie po obrazovke v prípade dotykoviek. 

Priznám sa, že keď sa na náš trh dostali elektronické čítačky spolu s elektronickými knihami, dala som si naozaj silný záväzok, že toto ja nikdy využívať nebudem. Nedokázala som si vôbec predstaviť, že odrazu zmizne tá skvelá povestná vôňa novej knihy, ktorú od detstva milujem, a kvôli ktorej sa niekedy len tak idem poprechádzať do kníhkupectiev. A navyše, bola som skalopevne presvedčená o tom, že také niečo ja nepotrebujem (veď som mala stále dostatok kníh na čítanie, a aj tak som si povedala, že to nestíham :)). Keď som aj cestovala vlakom, nemala som najmenší problém zobrať si svoju rozčítanú knihu do tašky a ponosiť ju po polke Slovenska, hoci sa stávalo aj to, že som sa k jej čítaniu ani nedostala, ale tento fakt mi absolutne neprekážal. Stačil mi pocit, že niečo pri sebe mám v zálohe, a keď ma prepadne chuť čítať, nič mi nebráni v tom, aby som sa do knihy pustila. Keď som sa tak v rámci týchto ciest občas mimovoľne popozerala okolo seba, uvedomila som si, že doba sa naozaj zmenila. Ak niekto v dopravnom prostriedku počas cesty vytiahne z tašky knihu, je to naozaj rarita, keďže 2/3 cestujúcich sa zabávajú radšej s mobilom, tabletom, prípadne notebookom. 

Taktiež som veľkým fanúšikom knižníc, kde chodievam pravidelne už asi 4tý rok, odkedy som začala pracovať a rozhodla sa, že sa zaregistrujem. Knihomoli pochopia, že človek prežíva naozaj nevýslovnu vnútornú (niekedy aj viditeľnú vonkajšiu :)) radosť, keď zbadá na poličke knihu, ktorá ho zaujme, resp. po ktorej už dávno túžil a čakal na ten okamih, kedy si ju konečne prečíta. Ale toto je už zase kapitola sama o sebe. Naozaj som rada, že knižnice ešte nevymreli, dúfam, že tomu tak ešte bude veľmi dlho.

No ale k čomu som sa vlastne chcela v tomto článku dostať? :)

Pred nejakým časom (možno tomu budú pomaly aj 2 roky) som sa nechala napokon aj ja zlákať čarom elektronických kníh a kúpila som si e-čítačku. Povedala som si, že to najskôr skúsim s úplne základným modelom a takto s odstupom času musím naozaj povedať, že je to dobrá vec. Využívam ju však väčšinou len ako akúsi zálohu, to znamená, že nikdy mi nenahradí ten pocit, keď držím v rukách klasickú papierovú knihu. Tie ostali u mňa využívané v oveľa väčšom rozsahu a neplánujem to zmeniť. Na čítačke sa mi však páči, že dokáže "pohltiť" v sebe veľa príbehov, a keďže toho miesta na klasické knihy zatiaľ nemám toľko, ako by som si predstavovala, vyriešila som to nateraz aspoň takýmto spôsobom. Ostala mi však jedna "úchylka", ktorej sa asi nikdy nezbavím - vždy keď mám pri sebe čítačku, beriem si do tašky aj jednu klasickú papierovú knihu, neviem to vysvetliť, ale proste mám lepší pocit :) 

Účelom tohto článku však určite nebolo nejakým spôsobom dehonestovať elektronické knihy, chcela som sa len podeliť s vami o moju skúsenosť, resp. názor, ktorý možno niekomu pomôže v situácii, keď sa práve rozhoduje, či tomu dá šancu alebo nie. Ja môžem za seba povedať len toľko, že sa u mňa prejavilo staré známe - nikdy nehovor nikdy :) 

Myslím si, že v konečnom dôsledku je na každom z nás, komu čo lepšie vyhovuje a akým spôsobom si dokáže príbeh vychutnať natoľko, aby v ňom niečo zanechal. 

Takže už len čítať, čítať a čítať :)


5 komentárov:

  1. Souhlasím s tebou. Taky jsem říkala, že číst knihy v e-podobě nikdy nehodlám, nicméně nedávno jsem po e-knize musela sáhnout, jelikož papírová nebyla k sehnání a hle, ono to zas až tak špatné není a já už se vyloženě tomuto typu čtení nebráním. Ovšem papírové jsou a vždycky budou na prvním místě :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Pre mňa papierové tiež určite na prvom mieste, ale som rada, že som tomu dala šancu. Veď keby si chcem zohnať všetko v papierovej podobe, nemala by som to pomaly už ani kde dávať :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Preferuji elektronické, protože jsou skladnější a mám je stále při sobě, at jdu kamkoli. Samozřejmě chodím do knihovny pro tištěné, které jsou staršího data a nemají elektronický přepis. Přečtu tak 5 knih týdně. Jsem opravdový knihomol ;-) Přeji hezký den všem podobně postiženým :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Waw, 5 kníh týždenne? Tak to je už naozaj obdivuhodné, ja niekedy neprečítam toľko ani za mesiac. Tomu sa hovorí naozaj pravý knihomoľ :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Pěkný článek. I já jsem milovnící papírových knih a to se nezmnění, i když bych si třeba jednou čtečku pořídila. Vždy budu mít i papírové knihy.

    OdpovedaťOdstrániť