utorok 22. novembra 2016

Paula Hawkins - Dievča vo vlaku

VYDAVATEĽSTVO: Slovart
EDÍCIA: TOP krimi (vydavateľstvo Slovart)
ROK VYDANIA: 2015
ŽÁNER: Triler
ORIGINÁLNY NÁZOV: The Girl on the Train
POČET STRÁN: 320
VÄZBA: pevná s prebalom

KEDY SI PREČÍTAŤ: Ak máte radi napínavé psychotrilery, pri ktorých nie je núdza o nečakané zvraty a strhujúce závery. 


RECENZIA:
Kniha Dievča vo vlaku je dielom britskej autorky Pauly Hawkins, ktorým okamžite dokázala zaujať čitateľov po celom svete. Mňa osobne táto kniha zaujala od prvého momentu ako sa objavila na pultoch slovenských kníhkupectiev a po prečítaní anotácie som si povedala, že toto musím jednoducho mať :) Tak sa aj stalo, knihu som dostala ako darček na Vianoce a ihneď som sa pustila do čítania, ktoré mi však (bohužiaľ) dlho netrvalo, nakoľko kniha je naozaj výborná a len s veľkými ťažkosťami a premáhaním som ju odkladala :) Ale poďme pekne postupne - o čom to všetko vlastne je? 


Celý príbeh je podaný prostredníctvom rozprávania viacerých osôb, primárnou rozprávačkou a dá sa povedať, že aj hlavnou postavou je Rachel, ktorá sa ani s odstupom času nedokáže zmieriť s ranami, ktoré jej v minulosti osud nadelil. Z jej osobnej spovede sa dozvedáme, že jej v živote nebolo dopriate mať dieťa a jej vzťah s (teraz už bývalým) manželom ešte viac naštrbilo jej následné holdovanie alkoholu, ktoré ju napokon pripravilo aj o prácu a vlastne o všetko, čo dovtedy mala. A tak sa Rachel presťahuje do podnájmu ku svojej kamarátke, pred ktorou predstiera, že je zamestnaná, a preto denno-denne dochádza rovnakým vlakom do Londýna a naspäť. Cestu si kráti pozorovaním domčekov, ktoré vlak míňa. Postupom času sa zameria na pozorovanie obyvateľov jedného z nich, ktorých si sama pre seba pomenuje ako Jess a Jason. Život tohto páru sa jej zdá dokonalý - presne taký, po akom ona vždy túžila. Práve kvôli tejto svojej utkvelej predstave o ich dokonalosti má potom problém uveriť tomu, že nemusí byť vždy všetko také ružové, ako sa na prvý pohľad zdá. Presvedčí sa o tom vtedy, keď sa v novinách dozvedá, že "jej Jess", alebo vlastným menom Megan je nezvestná. 


"Spočiatku som si nebola istá. Vyzerala ako ona, vyzerala presne tak, ako si ju predstavujem v duchu, no ešte som celkom neprekonala pochybnosti. Potom som si prečítala správu, videla v nej meno ulice a všetko bolo jasné."



Od tohto momentu rozpútava Rachel náročný boj so svojim okolím v snahe angažovať sa v hľadaní nezvestnej "pani dokonalej", nakoľko všetci ju považujú iba za nesvojprávnu alkoholičku. Práve z dôvodu častých opisov alkoholových opojení hlavnej hrdinky, môže byť Rachel pre určitú časť čitateľov nesympatická. Mne osobne tento fakt v knihe natoľko neprekážal, pre mňa sa v príbehu skĺbilo napätie, dynamickosť, jednoduchý štýl písania, ale aj občasný humor. 

Ak by sa niekomu v začiatkoch čítania tejto knihy zdalo, že je nudná, resp. zdĺhavá, odporúčam sa nevzdávať a v čítaní určite pokračovať, nakoľko sa to naozaj oplatí :) Ja som knihu mala prečítanú ešte skôr, ako sa ku nám dostal tento ošiaľ, aj predtým, ako došlo k jej sfilmovaniu. 


filmová obálka
A teda na záver, čo sa týka ešte sfilmovania tohto príbehu - áno, bola som na tom aj v kine. Keďže väčšinou sa mi stáva, že film pre mňa nemá takú výpovednú hodnotu ako samotná kniha (hlavne v prípadoch, keď ju najskôr prečítam a potom vidím film), nemala som žiadne väčšie očakávania. V minulosti sa mi už stávalo, že som bola sklamaná z toho, že vo filme takmer polovica zápletky z knihy alebo polovica postáv z knihy nebola absolutne použitá. Na jednej strane chápem to, že sa nedá natočiť film úplne totožný s knižnou predlohou, a že nejaké tie odchýlky tam byť musia. Na druhej strane si však myslím, že aspoň hlavná línia, resp. zápletka príbehu by mala byť dodržaná, pokiaľ možno tak čo najpresvedčivejšie. Čo sa týka tohto filmu, musím povedať, že ma nesklamal. Vychádzala som z kina s rovnakými zimomriavkami, aké som mala vtedy, keď som dočítala knihu. Jednoducho povedané, tento príbeh vo mne určite niečo zanechal, a aj napriek tomu, že ide o knihu vydanú ešte v roku 2015, ani v súčasnosti nestráca na svojej aktuálnosti a popularite. 

Takže určite môžem len odporúčať, či už knihu alebo aj film :) 





⟹ Ak vás tento príbeh a moja recenzia zaujali, knižku si môžete kúpiť napríklad aj TU :) 



5 komentárov:

  1. Konečně někdo, komu se kniha líbí, stejně jako mně :) Já jsem z ní byla nadšená! Zápletka parádní a narozdíl od ostatních, já si Rachel zamilovala :)
    Katy

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tiež som sa stretla s pozitívnymi, aj negatívnymi reakciami, ale mne sa kniha páčila, hneď od prvej chvíle som vedela, že si ju chcem prečítať a neoľutovala som :)
      Deni

      Odstrániť
  2. Nedavno sme zhliadli film.... Musim sa priznat, ze koniec ma vyrazne neprekvapil, hoci ocenujem zapletku. Po filme si vravim: "Skoda, ze som si najskor neprecitala knihu...."

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Možno je to škoda, ale neviem to takto posúdiť. Ja som knihu mala prečítanú cca. rok predtým, ako bola na tom v kine, už som si to zase tak do detailov nepamätala. Ale film ma zaujal, ja som bola spokojná, lebo je veľa filmov, čo sa od knižnej predlohy poriadne odkloní a to ja osobne moc nemusím.

      Odstrániť
  3. Knižku mám už prečítanú. Ja náhodou mám rada takéto postavy ako Rachel. Už mi zostáva pozrieť len film, bála som sa, že bude sklamaním, no vďaka tejto recenzii, idem do toho :-)

    OdpovedaťOdstrániť