sobota 10. decembra 2016

Mary Roe - Ako sa netopier Badly stal letovým dispečerom

VYŠLO AKO: e-kniha 
ROK VYDANIA: 2016
ŽÁNER: Rozprávka
POČET STRÁN: 62


RECENZIA:
Nie je tomu tak dávno, čo ma v jeden zimný večer kontaktovala samotná autorka s otázkou, či by som si nechcela prečítať jej novú knižku s názvom Ako sa netopier Badly stal letovým dispečerom a napísať ku nej pár slov. Keď som sa následne dozvedela, že ide o rozprávku, v prvom momente mi prebleslo hlavou, či dokážem napísať plnohodnotnú recenziu aj na tento žáner. Nakoniec som sa však rozhodla túto (pre mňa) výzvu prijať a skúsiť to :) V čom je teda táto knižka výnimočná?


Už na prvý pohľad čitateľa zaujme pekná obálka, navyše v knihe nájdete aj pár pekných ilustrácií, ktoré príbeh dokonale dokresľujú. Po prečítaní anotácie je ihneď jasné, že pôjde o poriadne dobrodružný príbeh. 

Netopieriu komunitu začnú sužovať stále častejšie zrážky skupín netopierov, čím dochádza aj k postupnému úbytku zamestnancov a tento problém treba čo najskôr riešiť. Preto je s okamžitou platnosťou rozhodnuté o zrušení dvojročného odkladu po škole a práci sa tak nevyhnú ani netopiere vekovo spadajúce do mladších ročníkov. 

Badly, mladý netopier, známy ako milovník lietania "kade-tade", nebol s týmto rozhodnutím príliš uzrozumený. Považuje sa za iného - netúži po pracovnom stereotype a po niečom, čo ho nebude napĺňať. Chce sa cítiť užitočný a sníva o výnimočnosti, ktorá ho odlíši od zostatku komunity. 


"Netopiere nezvyknú uvažovať nad tým, čím chcú byť. Jednoducho robia to, čo robia ich rodičia. Dobrovoľný výber povolania je skôr o tom, či si vyberú zamestnanie matky alebo otca." 



Čo by ale malo byť práve tým výnimočným povolaním?  Jeho všedný život sa náhle zmení, keď sa zoznámi s agentkou  - netopiericou Lizzie, jej kamarátom počítačovým hackerom - potkanom Nicholasom a skupinou agentov združených do MIBat (Britská letecká netopieria tajná služba). Spočiatku je nimi vnímaný ako zločinec, avšak keď sa úplnou náhodou zapletie do niečoho, čo by sám nikdy nepredpokladal, netuší, že na konci všetkého ho čaká práca, ktorá ho urobí nielen užitočným, ale aj šťastným. 

Táto rozprávka mi je sympatická hneď z viacerých dôvodov. Hoci ide o príbeh, ktorý vykresľuje predovšetkým život ríše netopierov, autorka do deja zakomponovala aj množstvo iných zvieracích postáv - ako napríklad kone, mačky, psy, potkana, veveričku, čajky, krkavce a pod. Tiež si myslím, že táto kniha je postavená na neotrepanom námete. Možno by si väčšina z vás povedala, že ako už len môže byť rozprávka o netopierovi taká milá a príjemná, ako ste na to väčšinou zvyknutí. Priznám sa, že aj ja som vyrastala na rozprávkach, kde boli hlavnými postavami predovšetkým mackovia, veveričky , sloníkovia alebo iné milé zvieratká a myslela som si, že z tohto príbehu nebudem mať až taký príjemný pocit. Opak je však pravdou.

Páči sa mi aj to, že príbeh je obohatený o síce jednoduchú, ale zato zaujímavú a do detailov premyslenú kriminálnu zápletku. Z nej nám vyplynie, že zradcu môžeme niekedy nájsť aj tam, kde by sme to možno najmenej čakali. A práve kvôli týmto všetkým veciam, ktoré som spomenula vyššie, má aj dospelý čitateľ pocit, že sa mu tento príbeh premieta priamo pred očami ako kvalitný animovaný film s humornými prvkami. 

Knižku teda určite odporúčam nielen deťom a young adult, ale aj dospelým. Pri tejto knihe si určite po náročnom dni dobre oddýchnu a prenesú sa do rozprávkového sveta, ktorý má aj v neskoršom veku rád určite každý z nás :)




Za poskytnutie knižky na zrecenzovanie ďakujem autorke.



⟹ Ak vás tento príbeh a moja recenzia zaujali, knižku si môžete kúpiť napríklad aj TU :) 





Úryvok z knihy Ako sa netopier Badly stal letovým dispečerom

"Bol pokojný večer. Len jedno jediné zvieratko pokoj nemalo. Bol to malý netopier, ktorý sa nervózne díval na jazero, kam vliezla veľká myš, zrejme s genetickou chybou, vďaka ktorej má žiabre, a preto môže dýchať pod vodou. Inak si to totiž vysvetliť nevedel. Jedine, že by sa Nicholasovi čosi stalo. Možno sa o niečo zachytil a nevie sa pohnúť. Alebo ho niečo privalilo a on teraz čaká na záchranu. Ale kto by sa ho vybral zachraňovať? Nikto nevie, že je v jazere. Iba Badly. Ten nabral všetku svoju odvahu, vyletel nad jazero, zhlboka sa nadýchol a vletel priamo do vody." 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára