sobota 28. januára 2017

Kerstin Gier - Na druhej strane je tráva zelenšia

VYDAVATEĽSTVO: MERIDIANO-press, s.r.o.
EDÍCIA: Moderné romány
ROK VYDANIA: 2016
ŽÁNER: Román
POČET STRÁN: 300
VÄZBA: brožovaná

KEDY SI PREČÍTAŤ: Ak máte radi romány, pri čítaní ktorých sa zaručene v určitých okamihoch pristihnete, že máte na perách úsmev. 

RECENZIA: Táto sympatická knižka nie je ani zďaleka prvotinou autorky Kerstin Gier, nakoľko jej prvý román Muži a iné katastrofy, vyšiel ešte v roku 1995, a následne sa dočkal aj filmového spracovania. Odvtedy autorka vydala viacero ženských románov, dalo by sa však povedať, že celosvetový úspech zožala až publikovaním trilógie Drahokamy. Ja som sa s tvorbou tejto autorky zoznámila až pri čítaní nemeckého bestsellerového románu Na druhej strane je tráva zelenšia a čas, ktorý som strávila nad jeho stránkami by som určite nikdy neľutovala.


Na prvý pohľad ma zaujala, hoci jednoduchá, ale pre mňa krásna a zaujímavá obálka, rovnako ako aj samotný názov knihy, a preto som bola od prvej chvíle zvedavá, o čom tento príbeh bude. 

Hlavná hrdinka, a zároveň primárna rozprávačka príbehu Kati, by sa dala považovať za šťastného človeka, ktorý je obklopený milujúcim manželom Felixom, skvelými priateľmi a nechýba mu ani dobrá práca. Je však zároveň príkladom toho, že aj v takýchto prípadoch môže náš život postupne skĺznuť do stereotypu. Jediná chybne zaslaná smska, ktorú pošle nesprávnemu adresátovi  - Mathiasovi, dokáže obrátiť jej život naruby a vyvolať v nej pokušenie, o ktorom by sa jej inak ani nesnívalo. Kati však verí na osud a následné náhodné stretnutie s Mathiasom na seminári, kam pôvodne ani nemala ísť, v nej vyvolá nečakané vnútorné pocity.


"Všetko, čo sa stane, stane sa z istého dôvodu. Pretože sa to stať malo. Pretože všetko, čo sa stane, má nejaký význam pre náš život, aj keď my ten význam nie vždy hneď pochopíme. A preto by sme mali byť vďační za všetko, čo nás postretne alebo čo osobne pokazíme."



V rámci ďalšieho sledu udalostí dostane Kati od života druhú šancu, ktorá jej prinavráti možnosť prežiť odznova tie chvíle, keď bola slobodná a úplne bezstarostná. Ako s touto šancou však naloží? Bude napokon všetko natoľko ideálne, ako sa na prvý pohľad zdá? Bude naozaj na druhej strane tá tráva zelenšia a Kati pochopí, ako vyzerá pravá láska? :)


Táto knižka ma zaujala od prvej stránky, nepostrehla som žiadny stagnujúci dej, ani okamih čítania, kedy by som sa nudila. Príbeh by som charakterizovala ako príjemne humorný, písaný ľahkým štýlom. Okrem toho nájdete v knihe veľké množstvo rôznych citátov, ktoré tu však nie sú vsadené len tak ledabolo, ale vždy aspoň okrajovo súvisia so samotným práve prebiehajúcim dejom a dá sa povedať, že oddeľujú od seba jednotlivé kapitoly. Je obdivuhodné, ako autorka dokázala dokonale skĺbiť tieto dve veci dohromady. 


"Rozhovory sú ako cesty loďou. Vzďaľujeme sa od pevniny bez toho, aby sme to spozorovali, a sme už pekne ďaleko bez toho, aby sme spozorovali, že sme opustili pobrežie." Nicolas Chamfort



Tento príbeh nie je len o láske a priateľstve, ale pozorného čitateľa nepriamo donúti zamyslieť sa a nájsť medzi riadkami jednotlivých stránok určité posolstvo. Pri čítaní niektorých pasáží si uvedomíme, že si človek má skutočne vážiť to, čo má. A ak sa, okrem iného, chcete pousmiať nad nenútenými hravými dialógmi podávanými inteligentným humorom so štipkou irónie a sarkazmu, táto kniha je pre vás tým "pravým orechovým". :)



Za poskytnutie knižky na zrecenzovanie ďakujem vydavateľstvu MERIDIANO-press, s.r.o. (edícia Moderné romány).



⟹ Ak vás tento príbeh a moja recenzia zaujali, s knižkou sa môžete bližšie oboznámiť, aj si ju kúpiť napríklad TU :) 





Úryvok z knihy Na druhej strane je tráva zelenšia: 

"Keby sme mohli svoj život žiť ešte raz, tak by sme ho prežili s väčšou radosťou a láskou a s menším strachom z chýb, ktoré urobíme. Viac západov slnka a láskania, menej upratovania a diét. Viac "kedy, keď nie teraz" a menej "odprac si svoje ponožky", viac "milujem ťa", menej vťahovania brucha, viac "oslavovať sviatky ako prídu." Toto som z toho pochopila okamžite!"

6 komentárov:

  1. Júj, Kerstin Gier ^.^ Táto autorka je jednoducho skvelá a Drahokamy vrelo odporúčam. Taktiež je to skvelo napísaná trilógia, hravo napísaná plná humoru :)) O tejto knihe som ešte nepočula, no od tejto autorky si vždy veľmi rada niečo prečítam...ďakujem za tip ;))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je to taká útla knižka, oddychovka v mäkkej väzbe, ale určite odporúčam. Ten humor je tam vsadený naozaj nenútene, autorka má dar reči :)

      Odstrániť
  2. Parádní recenze :) Autorku mám ráda, četla jsem od ní Drahokamy a byla jsem z nich nadšená :) I tahle kniha vypadá hodně dobře :)
    A jsem ráda, že jsem objevila tvůj blog :) Hodně blogerských úspěchů přeji :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem veľmi pekne, som rada, že sa recenzia páčila a snáď aj bude motivujúca pre to, aby si po nej niekedy siahla :)

      Odstrániť
  3. Kniha vyzerá naozaj zaujímavo. Mám veľmi rada takéto žánre a myslím si že si ju po skúškach prečítam aj ja

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Smelo do toho, je to aj celkom dobrá oddychovka, aj sa často pri čítaní pousmejete. Snáď sa bude páčiť :)

      Odstrániť