utorok 21. februára 2017

Lucia Braunová - Milovať je zakázané


VYDAVATEĽSTVO: Marenčin PT
ROK VYDANIA: 2016
ŽÁNER: Román
POČET STRÁN: 224
VÄZBA: brožovaná

KEDY SI PREČÍTAŤ: Ak máte radi romány, v ktorých sa okrem lásky stretnete aj s neočakávanými zvratmi a prekvapeniami.

RECENZIA: Obľúbená slovenská spisovateľka Lucia Braunová nám predstavuje svoj ďalší román s názvom Milovať je zakázané. Už pri pohľade na zaujímavú obálku knihy je viac ako zrejmé, že pôjde o príbeh opradený určitými tajomstvami, vďaka ktorým autorka udržiava čitateľa v neustálom napätí. Ževraj milovať je zakázané... Je tomu ale skutočne tak? 


Ema a Jason. Dva osamelé životy, ktorých tragédia pripravila o tých najmilovanejších. Hoci sú obaja rozdielni, predsa majú niečo spoločné. Spája ich presvedčenie, že už nikdy nebudú schopní úprimne milovať. Jason je vnímaný ako navonok príťažlivý muž, ktorý ale žiadnu ženu nie je ochotný vpustiť do svojho vnútorného sveta. Časom však aj on začne pociťovať prázdne miesto, ktoré túži znova zaplniť skutočnou láskou. Po tom ako stretáva Emu, pochopí, že dostal vo svojom živote druhú šancu, ktorú nemôže premrhať. Stávajú sa jeden pre druhého oporou, ktorá im dlhé roky chýbala. 


"Od tohto večera sme sa zomkli ešte viac. Jason sa ku mne správal otvorenejšie, už nič neskrýval. Vedela som, že o chvíľu nastane čas, kedy mu aj ja budem musieť odhaliť celú svoju bolesť..."



Hoci sa všetko zdá miestami úplne dokonalé, život si pre oboch pripraví ďalšiu ťažkú skúšku, ktorá preverí ich krehký vzťah odzačiatku zmietaný bolestnými tajomstvami.




Myslím si, že autorka svojich čitateľov určite nesklamala ani v tomto románe, z ktorého, okrem lásky, dýcha tajomnosť a jemná erotika. Ak by ste od tejto knižky očakávali typický presladený román, prekvapí vás, ako autorka dokázala prirodzene skombinovať lásku a napätie. Zároveň si dala záležať na zaujímavej zápletke a prekvapivom závere. 

Kladne hodnotím aj skutočnosť, že príbeh je podávaný z pohľadu oboch hlavných hrdinov, čo je mne osobne veľmi sympatické, nakoľko tento rozprávačský štýl umožňuje nahliadnuť do duše viacerých osôb. Autorkin štýl písania je hravý, charakterizujú ho vtipné, vážne, ale aj jemne pikantné dialógy.

Milovať je zakázané je silným príbehom, v ktorom sa dostáva do popredia skutočnosť, že šťastie môže byť naozaj vrtkavé a vzťahy ovplyvňované intrigami a klamstvami osôb, od ktorých by sme to možno nikdy nečakali. V konečnom dôsledku nás však utvrdí v tom, že láska sa neriadi nijakými predsavzatiami, ale starým známym heslom : "srdcu nerozkážeš" :)




Za poskytnutie knižky na zrecenzovanie ďakujem autorke.




⟹ Ak vás tento príbeh a moja recenzia zaujali, s knižkou sa môžete bližšie oboznámiť, aj si ju kúpiť napríklad TU :) 




Úryvok z knihy Milovať je zakázané: 

"To, čo chcela vymazať, ju bolelo. Musel by som byť slepý, alebo totálny hlupák, aby som to nevidel. "A ty si prečo tu?" pozornosť upriamila na mňa.
"Povedzme, že som tiež chcel zabudnúť." 
"A podarilo sa ti to?" svoju otázku položila s očakávaním. Ako rád by som ju potešil, ale nemohol som jej klamať. 
"Nie. Na niektoré veci sa zabudnúť nedá."


1 komentár:

  1. Skvělá recenze. Přiznám se že autorku znám, ale nikdy jsem od ní nic nečetla. Asi to budu muset brzy napravit. Měj se hezky :)

    OdpovedaťOdstrániť